Uzmanlar uyardı! Sigara, uyku ve egzersiz genlerden daha fazla etkiliyor

Araştırma kapsamında İngiltere’de yaklaşık yarım milyon kişi incelendi. Bilim insanları, katılımcıların 22 farklı hastalığa karşı genetik risklerini belirledi, obezite ve yüksek tansiyon gibi yaygın sağlık sorunlarını takip etti ve yaşlanma hızlarını ölçmek için kan örneklerini inceledi. Sonuçlara göre, yaş, cinsiyet ve çevresel faktörler birlikte ele alındığında ölüm risklerinin yaklaşık %66’sının bu değişkenlerle bağlantılı olduğu görüldü.

Çalışmanın ilk yazarı ve Harvard Üniversitesi araştırmacısı Austin Argentieri, elde edilen bulguların şaşırtıcı olduğunu belirterek, “Çevresel faktörlerin genetikten ne kadar daha önemli olduğunu görmek bizi çok şaşırttı” dedi.

Başlangıçta 164 farklı çevresel faktör ele alınırken, analizler sonucunda bu sayının 25 temel ölçüme indirildiği belirtildi. Bu faktörler arasında eğitim seviyesi, hane geliri, uyku düzeni, fiziksel aktivite, sigara kullanımı, sosyal destek, zihinsel sağlık ve çocukluk dönemi vücut ağırlığı gibi unsurlar yer alıyor. Araştırmacılar, bu faktörlerin her birinin erken ölüm riskine küçük katkılar sunduğunu, ancak birleştiğinde bu riskin ciddi şekilde arttığını vurguladı.

Araştırma, genetik ve çevresel faktörlerin sağlık üzerindeki etkilerinin hastalığa göre değişiklik gösterdiğini de ortaya koydu. Örneğin, demans, meme kanseri, prostat kanseri ve kolorektal kanserler söz konusu olduğunda genetik risk daha büyük bir etken olarak öne çıkarken, akciğer, kalp ve karaciğer hastalıkları çevresel faktörlerle daha güçlü bir ilişki gösterdi.

Araştırmaya dahil edilmeyen bazı faktörlerin de sağlık üzerinde etkili olabileceği belirtilirken, farklı ülkelerde benzer çalışmaların yapılması gerektiği vurgulandı. Argentieri, “Neyin nerede önemli olduğunu anlamak için dünyanın farklı bölgelerinde daha fazla araştırmaya ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

Cambridge Üniversitesi’nden biyoistatistikçi Dr. Stephen Burgess, araştırmaya dahil olmamakla birlikte, sonuçların genlerin hayatımızı kesin olarak belirlemediğini gösterdiğini söyledi. Burgess, “Genetik zar atabilir ama elimizi nasıl oynayacağımız bize bağlıdır” diyerek çevresel faktörlerin değiştirilebilir olduğuna dikkat çekti. 

Related Posts

Sağlık Bakanlığından güvenli tatil için plajlara yakın takip

Sağlık Bakanlığı, plajlar ile göl ve deniz kıyılarında su kalitesini izlemek amacıyla 35 ilde 1700’e yakın noktada düzenli numune alarak mikrobiyolojik analiz yapıyor.

Hızlı kilo vermek istiyor ancak spor salonundan nefret ediyorsanız, işte tam size göre egzersiz: Dünyada popüler oldu

TikTok’ta viral hale gelen bu basit yürüyüş egzersizi, özellikle spor salonuna gitmek istemeyenler arasında büyük ilgi görüyor. İşte 12-3-30 yöntemi…

Kokusuyla yalnızlaştıran genetik hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Genetik ve Genetik Hastalıklar Değerlendirme Merkezi’nden Prof. Dr. Zeynep Ocak, halk arasında “balık kokusu sendromu” olarak bilinen Trimetilaminüri (TMAU) hastalığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Genetik kökenli bir metabolizma bozukluğu olan bu rahatsızlıkta farkındalık, hem tanı hem de yönetim açısından büyük önem taşıyor.

Günlük et tüketimi 100-150 gram olmalı! ‘Eti kavurma değil, haşlama yiyin’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Şok diyet tuzağına düşmeyin! Formda olmak için tabağınızı renklendirin

Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte pek çok kişi fit bir vücuda sahip olmanın yollarını arıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Bensu Enyüksek, yaza formda girmenin 7 etkili yolunu anlattı.

Çocuğunuz ekran başında dakikalarca oturuyorsa…

Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Nevzat Aykut Bayrak, çocuklarda kabızlık şikayetlerinin arttığını belirtti. Ekran başında geçirilen uzun saatler, hareketsizlik ve yanlış beslenme bu sorunun temel nedenleri arasında yer alıyor.