Halk barınma ve ulaşıma servet harcadı, gıdaya sıra zor geldi!

Artan Konut Fiyatları Türkiye’de Bütçeleri Zorluyor

Artan konut fiyatları ve yükselen kira bedelleri, Türkiye’deki hane halkının bütçelerini zorluyor. Eurostat ve TÜİK verilerine göre Türkiye, Avrupa’da konuta en fazla bütçe ayıran ülkeler arasında yer alarak ilk 5’e girmeyi başardı. Barınma harcamalarının gelirdeki payı artarken, vatandaşların tasarruf yapma imkânı da giderek azalıyor.

Konut Harcamaları Hızla Artıyor

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Türkiye’de hane halkının kullanılabilir gelirinde konut harcamalarının oranı 2018’de %18,2 iken, 2024’te %21,1’e yükseldi. Bu durum, konut giderlerinin hanelerin gelirlerini giderek daha fazla tükettiğini gözler önüne seriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri de benzer bir tabloyu ortaya koyuyor. 2022 yılında konut ve kira harcamalarının toplam tüketim içindeki payı %22,4 iken, bu oran 2023’te %23,9’a çıktı.

Türkiye Avrupa’da 5. Sıraya Yükseldi

2023 yılı verilerine göre Türkiye, 25 Avrupa ülkesi arasında konut harcamalarına en fazla bütçe ayıran 5. ülke konumuna yükseldi. Türkiye’nin hemen önünde Çekya, Almanya, İsveç ve Danimarka gibi yüksek gelirli ülkeler yer aldı.

Konuta En Fazla Harcama Yapan Ülkeler

  • Danimarka: %26,6
  • İsveç: %24,6
  • Almanya: %24,5
  • Çekya: %22,1
  • Türkiye: %21,1

Konut harcamalarının daha düşük seyrettiği ülkeler arasında ise Hırvatistan (%13,0), İtalya (%13,6) ve Slovenya (%13,6) yer alıyor. Kuzey Avrupa ülkelerinde ısınma ve bakım giderlerinin yüksekliği, bu bölgelerdeki konut maliyetlerini yukarı çekiyor.

Tasarruf ve Sosyal Harcamalar Azalıyor

Barınma ve gıda gibi zorunlu tüketim kalemlerindeki artış, hane halkının tasarruf yapabileceği ya da eğitim, sağlık, kültür ve sosyal yaşam gibi alanlara ayırabileceği bütçeyi kısıtlıyor. TÜİK’in 2023 verilerine göre:

  • Ulaştırma harcamaları: %21,9
  • Gıda harcamaları: %20,6
  • Eğitim ve kültür harcamaları: Sadece %1–2 düzeyinde

Bu tablo, vatandaşların sosyal refahını doğrudan etkileyen alanlarda harcama yapma kapasitesinin azaldığını ortaya koyuyor.

Related Posts

Asgari ücrete acil ara zam çağrısı

SONAR’ın anketine göre halkın yüzde 86’sı asgari ücrete acil zam isterken, yüzde 69’u hayat pahalılığının sürdüğünü belirtti. Her dört kişiden biri yatırım yapacak bütçesinin olmadığını söylüyor.

Yeniçağ Gazetesi: Dar gelirliye yaşam hakkın yok diyorlar!

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… Gazetemizi okumak için tıklayınız… DAR GELİRLİYE YAŞAM HAKKIN YOK DİYORLAR! İktidarın eseri hayat pahalığı ülkeyi öyle bir hale getirdi ki; İstanbul’da yaşamanın maliyeti 93 bin lirayı aştı. Kentte 4 asgari …

Bakan Bayraktar: Altyapıda artık yeni bir sistem dizaynına ihtiyacımız var

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Eskiden sadece aydınlatma amaçlı olarak tasarlanmış, dizayn edilmiş ve yapılmış altyapı hatlarımız vardı. Şimdi bunun çok daha ötesinde ihtiyaçlarımızı karşılamak durumundayız. Gerek trafolarımız gerek iletim ve dağıtım hatlarımızın bu anlamda yenilenmesi çok önemli bir aşama. Artık yeni bir sistem dizaynına ve mimarisine ihtiyacımız var” dedi.

2025 zamlı emekli maaşı ne kadar oldu? En düşük emekli maaşı ne kadar?

Emekli maaş zamları, 3 Temmuz günü belli oldu. Buna göre SSK-Bağkur ve Emekli Sandığı emeklileri ikinci 6 aylık dönem için yüzde 16.67 oranında zam aldı. Peki, 2025 zamlı emekli maaşı ne kadar oldu? En düşük emekli maaşı ne kadar?

CHP’li Barut: Emeklinin sesini duymayanlar vicdansız ve zalimdir

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Meclis’te açlık, yoksulluk ve sefalet dayatılan milyonlarca emeklinin sorunlarına dikkat çekip acil çözüm çağrısını yineledi.

Dolar resmen çakıldı, Euro yükselişe geçti!

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Bir Büyük Güzel Yasa Tasarısı” olarak adlandırdığı vergi ve harcamalara düzenleme getirecek yasa tasarısının mali endişeleri artırması ve erteleme süresi 9 Temmuz’da dolacak tarifelere ilişkin beklentiler doların sert …