Ünlü ekonomist açıkladı: ‘Faiz neden inmeliydi?’

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun dünkü toplantısında, politika faiz oranı %46 seviyesinde sabit tutulurken gecelik borçlanma faiz oranı da %44,5’te sabit kaldı. Bu karar, ekonomi çevrelerinde farklı görüşlere neden oldu. Ekonomist İris Cibre, sosyal medyada faiz indirilmemesine eleştirilerde bulundu.

FAİZ POLİTİKASI VE ENFLASYON

Cibre, mevcut faiz politikasının enflasyonu artırdığını belirterek, “Yüksek faiz oranlarıyla para arzı artıyor, ancak kredi kullanımı düşüyor. M3 yüzde 43 arttı, M2 ise yüzde 38. Aradaki 5 puandaki fark tamamen faiz getirisinden kaynaklanıyor. Bu durum tarihimizde bir ilk” şeklinde ifade etti.

Ekonomist Cibre, “Gerçeği inkar etseniz de, veriler yüksek reel faize işaret ediyor ve bu da enflasyonu artırıyor” dedi.

DÖVİZ KURU İLE İLGİLİ ELEŞTİRİLER

Cibre, döviz kuru politikasına da değinerek, geçen hafta döviz kuru artışını gözlemlediğini ve bu durumun birkaç gün sürdüğünü belirtti. “Döviz kuru son 30 günde yüzde 2 arttı. Ancak carry getirisi hala yüzde 1,5. Yani, yerli ve yabancı yatırımcılara net kazanç sağlarken, döviz kuru da artıyor” dedi.

ŞİRKETLERİN DURUMU KAYGI VERİCİ

Ekonomist Cibre, Merkez Bankası’nın net döviz pozisyonunun yaklaşık 25 milyar dolar olduğunu ve son bir yılda şirketlerde 85 milyar dolarlık döviz açığı pozisyonu oluştuğunu açıkladı.

Cibre, faiz oranlarının bu seviyelerde kalması durumunda şirketlerin daha fazla işten çıkarma, konkordato ve iflas haberi alabileceğini öngördü.

‘FAİZ İNDİRİLSEYDİ…’

Uzman, faiz indirilmesi durumunda reel sektörde faaliyetlerin artabileceğini, işten çıkarmaların ve konkordato başvurularının ertelenebileceğini savundu. “Faiz indirseydiniz, carry getirisini azaltır, döviz kurlarını stabil hale getirir ve enflasyonu kontrol altına alırdınız” diye ekledi.

Cibre, ekonomi yönetiminin başlangıçta yavaş faiz artışı, belirsiz kur politikası ve yetersiz mali tasarruf politikaları uyguladığını ancak yapısal reformların gerçekleştirilmesi durumunda bu hataların önemsiz hale geleceğini belirtti.

TLRef faiz oranının bugün %47 olduğunu vurgulayan ekonomist Cibre, bunun sebebini Merkez Bankası’nın dolar satışlarına bağladı.

Related Posts

Emekliler ülke genelinde eyleme gidiyor

Tüm Emeklilerin Sendikası, 3 Temmuz’da enflasyon açıklandıktan sonra ülke genelinde eyleme gitme kararı aldı. İşte il il saat saat eylem yapılacak bölgeler…

S&P 500 ve Nasdaq endeksleri ikinci çeyreği rekorla tamamladı

ABD’de S&P 500 ve Nasdaq endeksleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da karşılıklı tarifeleri açıklaması sonrasında sert düşüşle başladığı ikinci çeyreği yeni rekorlarla tamamladı.

Küresel piyasalarda gözler ECB’nin Merkez Bankacılığı Forumu’na çevrildi

ABD’nin yönetiminin korumacı ticaret politikası kapsamında attığı tarife adımlarının uzun ve ortam dönem etkilerine yönelik belirsizlik küresel ekonomi aktörlerinin odağında bulunmayı sürdürürken, Avrupa Birliği (AB) ve Japonya gibi ABD’nin önemli …

New York borsası yükselişte: Yeni ticaret anlaşmaları mı geliyor? (30 Haziran 2025)

Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,46 artarak 44.020,66 puana çıktı. S&P 500 endeksi yüzde 0,33 artışla 6.193,36 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,43 kazançla 20.360,15 puana yükseldi. ABD’nin ticaret partnerleriyle tarifeler konusunda uzlaşmaya …

AKP’den açıklama geldi: En düşük emekli aylığına düzenleme olacak mı?

AKP’den açıklama geldi: En düşük emekli aylığına düzenleme olacak mı?

CHP kurultay davası ertelendi: Piyasalar ne tepki verdi?

CHP’deki genel başkan değişikliğine ilişkin dava süreci devam ediyor. Bugünkü duruşmanın ardından karar açıklanması piyasalarda hareketlilik yarattı. Yatırımcılar gelişmeleri yakından takip ediyor.