Çocukların Ekran Bağımlılığına Dikkat!
Teknoloji alanındaki hızlı gelişmelerle birlikte çocuklar artık çok erken yaşta dijital ekranlarla tanışıyor. Özellikle sosyal medya platformlarına olan ilgi, çocuklarda bağımlılık düzeyinde alışkanlıklara yol açabiliyor. Uzmanlar, bu durumun psikolojik ve fiziksel gelişimi olumsuz yönde etkileyebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de 10- 14 yaş arasındaki çocukların %65’i günde en az 3 saatini ekran başında geçiriyor.
Sosyal medyanın çocuklar üzerindeki psikolojik etkileri hakkında Cumhuriyet’e açıklamalarda bulunan İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Pelinsu Bulut Özer, yapılan araştırmalara göre günde 3-4 saati aşan sosyal medya kullanımının çocuklarda özgüven eksikliği, depresyon, kaygı ve uyku düzensizliklerine sebep olabileceğini belirtti. Özer, “Sürekli bildirimler ve hızlı içerik akışı, çocukların dikkat sürelerini olumsuz etkileyerek uzun vadeli planları sürdürme ve odaklanma gibi bilişsel becerilerini zayıflatabilir” ifadelerini kullandı.
‘Faydaları da Olabilir’
Sosyal medyanın sık kullanımının aynı zamanda beğeni toplama, görülme, kabul edilme gibi durumlar üzerinden beynin ödül sistemini fazlaca uyararak dopamin hormonu salgılanmasına yol açabileceğine dikkat çeken Özer, “Bu ödül sisteminin aşırı aktivasyonu, daha fazla sosyal medya kullanımına yönlendirebilir” dedi. Sosyal medyanın olumlu etkilerine de değinen Özer, “Özellikle gençler için benzer ilgi alanlarına sahip kişilerle topluluklara daha kolay erişme, sosyal bağlantıları güçlendirme, bilgiye ulaşma ve öğrenmeyi kolaylaştırma açısından gençlere faydaları olabilir” şeklinde konuştu.
Ebeveyn denetimli araçların kullanımını öneren Özer, “Daha genç yaşlarda ebeveynlerle içerikleri takip etmek ve birlikte değerlendirerek ebeveynin rehberlik sağlaması daha sağlıklı olabilir” tavsiyesinde bulundu.