Burun akıntısını hafife almayın! Polen alerjisi yaz boyunca sürüyor

Polen Alerjisi Belirtileri ve Önlemler

Polen alerjisi yaz aylarında sıkça karşılaşılan bir durumdur. Burun akıntısı, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, göz kaşıntısı ve sulanma gibi belirtilerle kendini gösterir. Ayrıca, çocuklarda temas sonrası ciltte kabarıklık ve kaşıntı, hatta su dolu kabarcıklar oluşabilir. Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gülfer Mehtap Yazıcıoğlu, çocuklarda polen alerjisinin belirtilerine dikkat etmenin önemli olduğunu belirtiyor.

Parkta Oynadıktan Sonra Hapşırıyorsa Dikkat!

Çocuğunuz parkta oynadıktan sonra hapşırma, burun tıkanıklığı veya göz kaşıntısı yaşıyorsa, çimen veya yabani ot polenlerine karşı hassasiyeti olabilir. Prof. Dr. Gülfer Mehtap Yazıcıoğlu, polen alerjisinin mevsime ve ortama bağlı olarak değişebileceğini vurguluyor. Belirtilerin netleşmesi için alerji testlerinin yapılması önemlidir.

Polen Alerjisine Karşı Önlemler

Polen alerjisi olan çocuklar için alınabilecek önlemler şunlardır:

  • Hava durumu uygulamalarını takip ederek polen yoğunluğunu öğrenin.
  • Polen yoğunluğunun yüksek olduğu sabah ve rüzgarlı havalarda dışarı çıkmaktan kaçının.
  • Dışarıdan eve geldikten sonra kıyafetleri değiştirin ve duş aldırın.
  • Gözlük ve maske kullanımını alışkanlık haline getirin.
  • Evde camları kapalı tutun ve polen filtreli klima tercih edin.
  • Çim biçildikten sonra dışarıda uzun süre kalmayın ve pencereleri kapalı tutun.
  • Çocuğunuz cilde temas etmeden önce uzun kollu giysiler giydirmeye özen gösterin.

Kortizonlu İlaçları Kontrolsüz Kullanmayın!

Polen alerjisi olan çocuklarda belirtilerin hafifletilmesi için antihistaminik ve kortizonlu burun spreyleri kullanılabilir. Ancak, bu ilaçların gereksiz ve kontrolsüz kullanımından kaçınılmalıdır. Prof. Dr. Gülfer Mehtap Yazıcıoğlu, bu ilaçların uzun süreli ve yüksek dozda kullanımının olumsuz yan etkilere yol açabileceğini belirtiyor. Ayrıca, alerji aşısının da tedavi sürecinde etkili olabileceğini belirtiyor.

Related Posts

Sağlık Bakanlığından güvenli tatil için plajlara yakın takip

Sağlık Bakanlığı, plajlar ile göl ve deniz kıyılarında su kalitesini izlemek amacıyla 35 ilde 1700’e yakın noktada düzenli numune alarak mikrobiyolojik analiz yapıyor.

Hızlı kilo vermek istiyor ancak spor salonundan nefret ediyorsanız, işte tam size göre egzersiz: Dünyada popüler oldu

TikTok’ta viral hale gelen bu basit yürüyüş egzersizi, özellikle spor salonuna gitmek istemeyenler arasında büyük ilgi görüyor. İşte 12-3-30 yöntemi…

Kokusuyla yalnızlaştıran genetik hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Genetik ve Genetik Hastalıklar Değerlendirme Merkezi’nden Prof. Dr. Zeynep Ocak, halk arasında “balık kokusu sendromu” olarak bilinen Trimetilaminüri (TMAU) hastalığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Genetik kökenli bir metabolizma bozukluğu olan bu rahatsızlıkta farkındalık, hem tanı hem de yönetim açısından büyük önem taşıyor.

Günlük et tüketimi 100-150 gram olmalı! ‘Eti kavurma değil, haşlama yiyin’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Şok diyet tuzağına düşmeyin! Formda olmak için tabağınızı renklendirin

Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte pek çok kişi fit bir vücuda sahip olmanın yollarını arıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Bensu Enyüksek, yaza formda girmenin 7 etkili yolunu anlattı.

Çocuğunuz ekran başında dakikalarca oturuyorsa…

Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Nevzat Aykut Bayrak, çocuklarda kabızlık şikayetlerinin arttığını belirtti. Ekran başında geçirilen uzun saatler, hareketsizlik ve yanlış beslenme bu sorunun temel nedenleri arasında yer alıyor.