DİSK-AR Raporuna Göre Türkiye’de İşsizlik ve İstihdam Durumu
DİSK-AR tarafından yayımlanan İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu’na göre, Türkiye’de çalışabilir 66 milyon kişiden sadece 22,3 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı olarak istihdam edilmektedir. Rapor, 11 milyon 502 bin geniş tanımlı işsiz olduğunu ortaya koymaktadır ve her dört gençten biri eğitimde veya istihdamda değildir.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2025 1. çeyrek Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre, resmi istihdam oranı yüzde 48,9 iken DİSK-AR’ın hesaplamalarına göre Kayıtlı Tam Zamanlı İstihdam (KATİ) oranı yüzde 33,8’dir.
Çalışabilir yaşta olan 66 milyon kişiden sadece 22,3 milyonunun kayıtlı ve tam zamanlı istihdamda olduğu belirtilirken, kadınların sadece 6,6 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı olarak çalışmaktadır. Erkeklerin ise 15,8 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı işlerde çalışmaktadır, bu durum nitelikli işgücünün yetersizliğini göstermektedir.
Ayrıca DİSK-AR verilerine göre 2025 yılının 1. çeyreğinde geniş tanımlı işsiz sayısı 11 milyon 382 bin kişidir.
Araştırmaya göre Türkiye, AB ülkeleri içinde NEET oranı (Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler) en yüksek ülke konumundadır. Türkiye’de her dört gençten biri ne eğitimde ne de istihdamda bulunmaktadır. Türkiye’yi sırasıyla Romanya, İtalya ve Sırbistan takip etmektedir. Türkiye’nin NEET oranı AB ülkeleri ortalamasının 2,4 katıdır.
2002 yılından bu yana geniş tanımlı işsizlik oranının yükseldiği belirtilen araştırmada, genç kadınlarda geniş tanımlı işsizlik oranının daha yüksek olduğu vurgulanmaktadır. 15-24 yaş arası genç kadınlarda dar tanımlı işsizlik yüzde 22,1 iken geniş tanımlı işsizlik yüzde 46,9 olarak hesaplanmıştır.