Esnaf borç bataklığında: Ekonomik krizin geldiği nokta dudak uçuklattı!

Türkiye’de yüksek enflasyon ve artan yoksulluk, halkın alım gücünü ciddi şekilde düşürdü. Girişimciler, sanayiciler ve esnaflar ise bu süreçte yeterli desteği alamadı. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin bankalara ve finans kuruluşlarına olan borçları endişe verici seviyeye ulaşırken, konu Meclis’e taşındı.

EKONOMİK KRİZ ESNAFI VURDU

Ekonomik kriz, uzun süredir esnaf ve KOBİ’ler üzerinde derin etkiler yaratıyor. Son yıllarda birçok esnaf kepenk kapatmak zorunda kalırken, yaşanan bu sıkıntılar milletvekilleri tarafından gündeme getirildi.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, küçük ve orta ölçekli işletmelerin finans kuruluşlarına olan borçlarının büyük bir seviyeye ulaştığını belirtti.

‘KOSGEB DESTEĞİ YETERSİZ’

Girişimci, sanayici ve esnafın yeterli desteği görmediğini vurgulayan Barut, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’de asıl sorunlar görmezden gelinirken TÜBİTAK bilimsellikten uzaklaştırılmış, KOSGEB sanayiciye ve KOBİ’lere destek aracı olmaktan da çıkmıştır. KOSGEB’in bütçesine önceden daha fazla pay ayrılıyor, daha verimli kullanılıyordu. Bugünlerde ise KOBİ’lerin bankalara 4 trilyon 372 milyar 181 milyon TL borcu var.

Oysa bugün burada tacir, tüccar ve sanayicinin önünü açacak adımlar atmamız gerekiyordu. Ekonomimizin daha güçlü ve daha sürdürülebilir olması için her KOBİ’ye her zamankinden daha fazla destek vermesi gereken KOSGEB, KOBİ’lere destek aracı olmaktan çıkmış, âdeta köstek olmaya başlamıştır ve birtakım iktidar yanlılarının da âdeta çiftliği hâline gelmiştir.

Maalesef durum budur. KOSGEB’in açılımına baktığınızda ‘Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığıdır’ diye geçer ve Türk Ticaret Kanunu’na tanımlı tüzel ve gerçek kişilerin buradan faydalanmasını amaçlar ama gelinen noktada maalesef KOSGEB’in esnafları ve küçük ölçekli işletmeleri desteklemediğini alenen ve açıkça görüyoruz. Bu kanun teklifinin doğru olmadığını belirtiyorum.”

Related Posts

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Spot piyasada elektrik fiyatları! (09 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 8,6 azalarak 2 milyar 107 milyon 279 bin 467 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek saat 00.00 …

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.

Borsa günün ilk yarısında yükseldi (9 Temmuz 2025)

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 76,51 puan ve yüzde 0,77 artışla 10.074,71 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 40,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,5 …

Dul yetim aylığı 58 bin 597 liraya çıkacak

TÜİK’in ilk altı aylık enflasyon verisini yayımlayıp iktidarın zamlı emekli maaşlarını resmen duyurmasının ardından gözler dul yetim aylığı hesaplamalarına çevrilmişti. Temmuz ayı itibariyle emeklilerle birlikte zamlı maaşlarını alacak dul yetim …

Akaryakıtta fiyat değişti: Motorine zam geldi

Motorin fiyatlarına 1 lira 16 kuruşluk zam geldi. Zamlı fiyatlar bugünden itibaren pompalara yansıdı. Brent petrol fiyatındaki dalgalanma, iç piyasada akaryakıt fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’de güncel motorin ve benzin fiyatları belli oldu.