Markette zam, tarlada isyan






Zirai Don Felaketinin Meyve Fiyatlarına Etkisi

Zorlu İklim Koşullarının Meyve Fiyatlarına Etkisi

Nisan ayında yaşanan zirai don felaketi, yüksek meyve fiyatlarına neden oldu. Hasat zamanı geldiğinde ise tarlada ürünler çok düşük fiyatlara satılmaya başlandı.

Haziran ayında soğan fiyatları sorun yaratmıştı. Şimdi ise karpuz ve domates gibi ürünlerde fiyat düşüşü gözlemleniyor. Üreticiler, yüksek rekolte olmamasına rağmen karpuzun 1 TL’ye, domatesin ise 3 TL’ye kadar gerilediğine dikkat çekiyor.

Ülke genelindeki verilere göre, karpuzda üretici ile market arasındaki fiyat farkı %600, kuru soğanda %284, domateste ise %208’e ulaşmış durumda. Bu durumu değerlendiren Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, “Dondan etkilenen narenciye ve meyve grubunda arz yetersizliği yaşanıyor. Karpuz, kavun, domates gibi ürünler arz fazlası nedeniyle vatandaşların alım gücü düştüğü için çok düşük fiyatlara satılıyor” şeklinde konuştu.

Üreticiler İçin Zor Bir Yıl

Okay, “Karpuz fiyatları 1-2 TL’ye kadar geriledi. Bu yıl çiftçilerin kar etmesi neredeyse imkansız. Ürünleri tarlada bırakmanın bile maliyeti var. Çiftçiler artık zor durumda” şeklinde konuştu.

Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Birliği Başkanı Baki Remzi Suiçmez ise, “Karpuzda üreticinin aldığı fiyat 1 TL. Üreticiler zor durumda ve üretim maliyetlerini karşılayamıyor” ifadelerini kullandı.

Tüketim Düşüşü ve İhracat Sorunu

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Adana’da karpuzun tarlada 2 TL’ye, domatesin ise 3 TL’ye kadar düştüğünü belirterek, “Çok üretim var, tüketim az, ihracat şansı da düşük. Çiftçiler zarar ediyor” dedi.

Sebzelerde ve Meyvelerde Fiyat Dalgalanmaları

Antalya Hali’nde fiyatlar geçen yıla kıyasla büyük dalgalanmalar gösteriyor. Dondan etkilenen meyvelerde fiyatlar artarken, sebzelerde fiyatlar düşüş gösteriyor. Özellikle karpuz ve sivri biberde belirgin fiyat düşüşleri görülüyor.


Related Posts

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Spot piyasada elektrik fiyatları! (09 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 8,6 azalarak 2 milyar 107 milyon 279 bin 467 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek saat 00.00 …

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.

Borsa günün ilk yarısında yükseldi (9 Temmuz 2025)

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 76,51 puan ve yüzde 0,77 artışla 10.074,71 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 40,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,5 …

Dul yetim aylığı 58 bin 597 liraya çıkacak

TÜİK’in ilk altı aylık enflasyon verisini yayımlayıp iktidarın zamlı emekli maaşlarını resmen duyurmasının ardından gözler dul yetim aylığı hesaplamalarına çevrilmişti. Temmuz ayı itibariyle emeklilerle birlikte zamlı maaşlarını alacak dul yetim …

Akaryakıtta fiyat değişti: Motorine zam geldi

Motorin fiyatlarına 1 lira 16 kuruşluk zam geldi. Zamlı fiyatlar bugünden itibaren pompalara yansıdı. Brent petrol fiyatındaki dalgalanma, iç piyasada akaryakıt fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’de güncel motorin ve benzin fiyatları belli oldu.