Uzmanı uyardı: Üst solunum yolu enfeksiyonlarını geçiştirmeyin

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Semra Topcu, miyokardit olarak bilinen kalp kası iltihabı hastalığının her yaşta görülebildiğine dikkat çekerek, kış mevsimi dolayısıyla üst solunum yolu enfeksiyonlarının geçiştirilmemesi gerektiğini vurguladı.

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Semra Topcu, influenza (grip) virüsü gibi viral enfeksiyonların bazı riskli hasta gruplarında kalbi yorup zayıf düşürebileceğini ve kalp kası iltihabi hastalığına yol açabildiğini söyledi.

Kış mevsimi dolayısıyla üst solunum yolu enfeksiyonlarının geçiştirilmemesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Topcu, “Kalp kası iltihaplanması genellikle, İnfluenza (grip) virüsü, COVID-19 (SARS-CoV-2) Coxsackie B virüsü, Epstein-Barr virüsü (EBV), Herpes virüsü ve HIV virüsü gibi viral enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkıyor. Elbette hastalığın başka etmenleri de var. Bazı otoimmün hastalıklar, bakteriyel enfeksiyonlar, kullanılan bazı ilaçlar (kemoterapi ilaçları, bazı antibiyotikler gibi) da miyokarditin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu noktada önemli olan şey, basit bir enfeksiyon gibi görmeden sağlığınızı ciddiye almanızdır. Kış nedeniyle daha sık üst solunum yolu enfeksiyonu oluyoruz. Özellikle, İnfluenza virüsündeki vaka artışı biz uzmanları tedirgin ediyor. Hastalık sürecinde bazı özel hasta gruplarında kalp kasları etkilenebiliyor ve bazen geçici bazen de kalıcı olarak kalp kaslarında işlev kaybı olabiliyor. Hastaların muhakkak kalp sağlıklarını da bu çerçevede özen göstermelerini bekliyoruz” diye konuştu.

“Bazı otoimmün hastalıklar, kalp kası iltihabına neden olabilir”

Bazı otoimmün hastalıklarının da kalp kası iltihabına neden olduğunu söyleyen Topcu, “Bağışıklık sistemi viral enfeksiyon ya da bazı tetikleyiciler varlığında gereğinden fazla aktifleşerek kendi vücut hücrelerine de saldırabiliyor, miyokardit bu durumlardan biridir. Bağışıklık sisteminin uygunsuz şekilde kendi dokularına karşı ürettiği antikorlarla iltihaba neden olmak suretiyle kendi vücuduna zarar verdiği Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) hastalığı, eklem iltihabının sık görülen formlarından romatoid artrit, akciğer ve lenf düğümleri başta olmak üzere göz, cilt ve kalp gibi vücudun herhangi bir yerinde bağışıklık sistemindeki küçük inflamatuar hücre kümelerinin büyümesiyle ortaya çıkan Sarkoidoz gibi hastalıklar kalp kasına etkisi olan hastalıklardır. Bu hastalıklar da bağışıklık hücreleri kendi kalp kası hücresinin de antijen gibi algılayarak ona karşı antikor oluşturup kalp kasını hasarlandırabilir” dedi.

“Bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri daha ağır şekilde etkiliyor”

Miyokarditin, kalp yetmezliği gibi ciddi durumlara sebebiyet verebileceğini söyleyen Doç. Dr. Topcu, “Viral enfeksiyonların seyri sırasında olağandışı göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çabuk yorulma, nabızda değişkenlik ve bayılma gibi durumlar varsa miyokardit açısından dikkatli olunmalı ve kardiyoloji başvurusunda bulunmalıyız. Miyokardit belirtileri bazı hastalarda silik olabilirken bazı hastalarda kalp yetersizliği benzeri bir tablo ile karşımıza gelebilir. Bu hastalıkta da birçok hastalık gibi bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri daha ağır şekilde etkiliyor. Bağışıklık sisteminizin güçlü kalması için gerekli tüm takviyeleri almalısınız. Sağlıklı beslenme ve egzersiz kalp sağlığının dostudur. Özellikle kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonundan korunabilmek için de uzman hekim yönlendirmesiyle gerekli aşıları olmanızı öneririz” dedi. (DHA)

Botoks ücreti ne kadar olmalı, Türkiye’de yasal olan markalar hangileri; Dr. Nurhayat Gül anlattı


Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | Prof. Dr. Adem Sözüer: Osman Kavala da Can Atalay da cezaevinden kaçsalar ‘meşru savunma’ olur; Ayşe Barım’a olan değil olmayan kanun uygulanıyor!

TIKLAYIN | AKP’li Başkan, yaşlı çiftin evine ayakkabılarıyla girdi; paylaşılan fotoğraf silindi, ayaklar kesilerek yeniden paylaşıldı

TIKLAYIN | “Oğuzhan Çakır’ın hakemliği bitirildi” iddiası

TIKLAYIN | Spor yazarları olaylı Galatasaray-Adana Demirspor maçını yorumladı: Bütün bunlar bir tiyatro diyerek bir sanat dalına ve emekçilerine hakaret edecek değilim

TIKLAYIN | Brüksel’deki belediye seçimini Türk aday kazandı

 

Related Posts

Diyet değil, gençlik sırrı: Longevity yaklaşımı! Yaşa ve ihtiyaca göre kişiselleşiyor

Longevity diyetinin sadece ömrü uzatmayı değil, aynı zamanda yaşam kalitesini artırmayı hedeflediğini söyleyen Uzman Diyetisyen Ezgi Akdağ, bu yaklaşımın kalıcı ve sürdürülebilir olmasıyla diğer popüler diyet modellerinden ayrıldığına dikkat çekti.

Burun akıntısını hafife almayın! Polen alerjisi yaz boyunca sürüyor

Yaz mevsiminde havaların ısınmasıyla birlikte çocuklar açık havada daha fazla zaman geçirirken, yoğun yayılım gösteren polenler alerjik sorunlara neden olabiliyor. Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gülfer Mehtap Yazıcıoğlu, çocuklarda polen alerjisine karşı 7 önemli öneride bulundu.

Sağlık Bakanlığından güvenli tatil için plajlara yakın takip

Sağlık Bakanlığı, plajlar ile göl ve deniz kıyılarında su kalitesini izlemek amacıyla 35 ilde 1700’e yakın noktada düzenli numune alarak mikrobiyolojik analiz yapıyor.

Hızlı kilo vermek istiyor ancak spor salonundan nefret ediyorsanız, işte tam size göre egzersiz: Dünyada popüler oldu

TikTok’ta viral hale gelen bu basit yürüyüş egzersizi, özellikle spor salonuna gitmek istemeyenler arasında büyük ilgi görüyor. İşte 12-3-30 yöntemi…

Kokusuyla yalnızlaştıran genetik hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Genetik ve Genetik Hastalıklar Değerlendirme Merkezi’nden Prof. Dr. Zeynep Ocak, halk arasında “balık kokusu sendromu” olarak bilinen Trimetilaminüri (TMAU) hastalığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Genetik kökenli bir metabolizma bozukluğu olan bu rahatsızlıkta farkındalık, hem tanı hem de yönetim açısından büyük önem taşıyor.

Günlük et tüketimi 100-150 gram olmalı! ‘Eti kavurma değil, haşlama yiyin’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.